Do Kvačian dochádzajú školáci z desiatich okolitých obcí

16.12.2012 Liptovský Mikuláš

Kvačany 16. decembra (TASR) – Základná škola (ZŠ) v Kvačanoch, ktorú postavili a dali do užívania v roku 1965 v súvislosti s budovaním vodného diela Liptovská Mara, plní už takmer polstoročie nezastupiteľnú funkciu spádového školského zariadenia pre deti z desiatich menších obcí v okolí Sielnickej zátoky.

„Naša škola vznikla ako nástupníčka zrušenej školy v neďalekej Liptovskej Sielnici, ktorá musela ustúpiť hladine Liptovskej Mary,“ uviedla pre TASR riaditeľka ZŠ v Kvačanoch Mária Rypáková. V premiérovom školskom roku 1965/1966 zasadlo do lavíc viac ako 370 žiakov, v aktuálnom ich je už iba 178.

Napriek značnému postupnému poklesu počtu žiakov je podľa riaditeľky pre celý mikroregión životne dôležité zachovať školu, ktorej objekty prešli v posledných rokoch výraznou rekonštrukciou. „Terajšie dve triedy deviatakov nahradí iba jedna trieda prvákov, no máme signály, že ďalšie ročníky budú opäť silnejšie,“ skonštatovala riaditeľka s tým, že učiteľský kolektív má 23 členov, pričom však všetci nepracujú na plný úväzok.

„Niekto si možno povie, že je v podstate jedno, či dieťa po nasadnutí do autobusu cestuje k nám do Kvačian alebo ďalších pár minút do Liptovského Mikuláša. Takto však nestratí vzácny kontakt so svojou komunitou. Do viacerých vyučovacích predmetov sa preto snažíme vnášať regionálne témy. Obec nám vychádza všemožne v ústrety aj tým, že netlačí na rušenie tried s menším počtom žiakov,“ pokračovala Rypáková.

Neustálym prehlbovaním vzdelania učiteľov a pestrou ponukou voľnočasových aktivít sa podľa nej usilujú búrať zakorenené mylné predsudky, že mestské školy sú zárukou lepšieho vzdelania. „Každý rodič má právo rozhodnúť sa, do ktorej školy umiestni svoje dieťa. Snažíme sa im ukázať, že takú starostlivosť, akú im dáme tu, v ich prirodzenom prostredí, nedostanú nikde inde,“ zdôraznila.

„Celkové náklady na komplexnú rekonštrukciu objektov našej školy, zateplenie obvodových stien, výmenu okien, kúrenia, vybavenie modernou technikou sa vyšplhali na 370.000 eur. Investície, ktoré sa vyskytli navyše oproti pôvodnému plánu, sme zaplatili z nášho rozpočtu. Aj to je jasným signálom, že robíme všetko pre to, aby sa nám podarilo túto školu udržať,“ dodal pre TASR starosta Kvačian Jozef Grúň.
 

Vyberte región